Primarul Vergil Chițac le propune consilierilor prelungirea unui Plan Urbanistic Zonal aprobat în 2018, pe vremea infamului – nu-i așa? – Decebal Făgădău. Un PUZ extrem de criticat, atunci, mai ales de USR, pentru că prevedea ca într-o porțiunea a parcului Tăbăcărie să se construiască blocuri! PUZ-ul a expirat, iar firma a făcut o cerere de prelungire a sa. Direcția de Urbanism a dat aviz pozitiv, iar primarul Vergil Chițac le propune consilierilor să voteze pentru prelungirea. Adică, pentru construirea de blocuri în parc. Consilierul USR Cătălin Iacob atrage atenția că, astfel, o porțiune din parc va fi pur și simplu măcelărită.
Povestea începe în anul 2017, firma Oil Depol SRL a anunțat că vrea să modifice PUZ-ul zonei delimitată de bulevardul Mamaia și alei de acces, în apropiere de Luna Park și de hotel Parc. Societatea comercială cerea, prin noul plan urbanistic zonal, includerea, în această zonă, a „funcțiunilor legate de locuire.” Mai pe românește, blocuri în parc. Mulți constănțeni au protestat. Cei de la Asociația Verde Urban au ieșit chiar în stradă. Printre ei, și actualul viceprimar, Florin Cocargeanu. Pe site-ul primăriei, anunțul a fost postat pe 15 decembrie, dar opiniile și observațiile puteam fi trimise până pe 18 decembrie.
„Atragem atentia asupra acestui caz in care, la prima vedere, pare ca se incearca elaborarea unui PUZ sarindu-se peste etapele prevazute de lege. Interesant este faptul ca planul urbanistic vizeaza Parcul Tabacariei, zona dinspre satul de vacanta – intrarea in statiunea Mamaia. Sa nu uitam ca acolo tot parc este…inca… Responsabilii pentru acest proiect din cadrul primariei au amplasat un panou informativ la fata locului, nu se stie cand, si au uploadat aceleasi informatii sumare pe siteul institutiei, in data de 15.12.2017. Din anuntul respectiv rezulta ca cetatenii interesati pot sa transmita opinii si observatii legate de proiect in perioada 14 (!) – 18 decembrie. Cum panoul a fost observat abia ieri, logic, este tardiva orice pozitie la acest moment. In schimb, cei insarcinati cu proiectul pot bifa aceasta etapa ca fiind indeplinita, conform metodologiei de informare a publicului iar raportul va contine, bineinteles, mentiunea ca nu au fost primite pozitii sau …opozitii.”, spuneau reprezentanții Asociației Verde Urban.
În 2018, proiectul a fost însă adoptat de consilierii locali. PSD avea atunci majoritate, iar consilierii social democrați nu au fost greu de convins. Poate și pentru că firma aparținea lui Radu Merlă și Dănuț Florescu, primul fiind soțul lui Ani Merlă, director executiv în Primăria Constanța.
PUZ-ul avea o valabilitate de 3 ani, până în aprilie 2021.
Între timp, Oil Depol a mai construit un bloc pe bulevardul Mamaia, în parcul Tăbăcărie, aproape de lac (pe lângă stația de epurare). Imobilul este ridicat, finisat, fiind aproape gata pentru a fi dat în exploatare.
Cerere de prelungire, aprobată de primarul Vergil Chițac
Pe 20 aprilie 2021, Dănuț Florescu a depus o cerere la primărie prin care a cerut prelungirea PUZ-ului până pe 25 aprilie 2024.
Cererea a fost aprobată de primarul Vergil Chițac.
„Analizând cererea depusă de domnul Florescu Dănuț, administrator Oil Depol Service SRL, în calitate de investitor […] inițiez proiectul de hotărâre pentru aprobarea prelungirii valabilității HCL nr. 168.2018”, spune primarul.
Cătălin Iacob: „Este de-a dreptul revoltător!”
„În anul 2018, fosta administrație a adoptat un plan urbanistic zonal care permitea construcția de blocuri în Parcul Tăbăcărie(zona pavilion expozițional). USR Constanța s-a opus în acele momente prin toate mijloacele (proteste, acțiuni în instanță, luări de cuvânt în Consiliul Local). Unele blocuri s-au construit, dar nu toate. „Din păcate” pentru investitori, planul urbanistic zonal a expirat, iar Consiliul Local trebuie să decidă la sfârșitul săptămânii dacă îl prelungește sau nu. Ceea ce este de-a dreptul revoltător este că direcția de urbanism din cadrul Primăriei Constanța a emis aviz FAVORABIL. Sper să fi fost o greșeală că altfel chiar sunt curios să văd cum motivează măcelărirea unei zone din Parcul Tăbăcărie.”, a scris consilierul municipal USR Cătălin Iacob., pe pagina sa de Facebook.
Direcția de urbanism din cadrul Primăriei Constanța a dat aviz pozitiv prelungirii PUZ-ului. Direcția este condusă de arhitectul șef Dan Leu.
Legături cu primăria
Într-adevăr, rămâne de văzut cum se va vota pe 29 noiembrie. O opinie: PSD nu va vota împotrivă, din moment ce a votat pentru în 2018. USR va vota împotrivă. Rămâne de văzut cum se vor poziția consilierii municipali PNL, care au mai votat împotriva unor proiecte propuse de primarul PNL Vergil Chițac.
Firma Oil Depol aparține soțului unei directoare din Primăria Constanța.
„S.C. Oil Depol Service S.RL. îl are ca și acționar pe Radu Merlă, nimeni altul decât soțul lui Ani Merlă, Director executiv în cadrul Primăriei Constanța. Domnul Merlă a desfășurat, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu statul, unul dintre ele fiind prin firma Envirotech, firma care s-a ocupat de toaletele ecologice din oraș”, spuneau, din 2018, reprezentanții USR Constanța.
Ani Merlă lucrează în Primăria Constanța de pe vremea lui Radu Mazăre.
Asociația Constanța Altfel, 2018: „Avem tot interesul să atacăm blocurile de spațiu verde”
Interesant este că PUZ-ul pentru primul bloc al Oil Depol, cel care esta cum gata, a fost atacat în instanță, în decembrie 2018, și de Asociația Constanța Altfel, condusă de Vergil Chițac. Iată ce scriau reprezentanții asociației pe Facebook în data de 5 decembrie 2018:
„O, ce veste minunată!
Asociația noastră a fost singura care a contestat în instanță ”autorizația” acordată de consiliul local domnilor Merlă, Tecău și altor smecheri de a mai construi niște bloculețe în Parcul Tăbăcăriei.
Nu am demonstrat, nu am apărut în presă, nu am acordat interviuri, discret am făcut exact singurul lucru care trebuia făcut pentru a proteja parcul.
Ne-am adresat justiției.
Primarul nostru, acela de se laudă că nu ”feliază” parcul, și-a trimis avocații ”grei” de București (plătiți cu milionul de euro anual ca să-l protejeze) pentru a ne stopa din fașă acțiunea.
Cică nu putem contesta noi, Asociația Constanța Altfel, că nu suntem în niciun chip vătămați că dispare parcul și nici nu justificăm niciun interes în a stopa construirea de blocuri în parc.
La fel de discret precum demersul nostru, tribunalul s-a raliat poziției noastre. A zis că suntem vătămați și avem tot interesul să atacăm blocurile de spațiu verde.
Acțiunea noastră continuă, la fel de discret, până la, sperăm, anularea autorizării acordate de consiliul local, aceea de a se construi blocuri în parc.
Să ne țineți pumnii! Și nouă, dar și vouă!
A, să nu uităm! Orice ați face nu cumpărați apartamente în parc! Cine știe ce se poate întâmpla!
Să auzim de bine pentru parc! ”, au spus reprezentanții Asociației Constanța Altfel.
Coincidență sau nu, una dintre liderii asociației, avocata Felicia Ovanesian a fost avocata Oil Depol Service SRL, într-un litigiu cu o societate de asigurări, în care societatea avea calitatea de reclamant. Oil Depol Service și-a ales sediul procesual la cabinetul Ovanesian și Toxin SCA. În primă intanță, cei doi au pierdut. Procesul a fost înregistrat în data de 30 august 2016, la trei ani după ce Oil Depol Services cumpărase terenul din parc, la 6 luni după ce fusese adoptat PUZ-ul și la cinci luni după emiterea certificatului de urbanism.
Asociația Constanța Altfel a pierdut procesul referitor la PUZ. Cum spuneam, blocul e gata. Liderii asociației, Vergil Chițac și Felicia Ovanesian, au convins cetățenii cu această retorică. Primul a fost votat primar și, pe 30 decembrie 2020, a numit-o pe Ovanesian city manager.
„În drept există principiul numit „autoritatea de lucru judecat”. În esență, spun specialiștii, puterea de lucru judecat a unei hotărâri judecătorești semnifică faptul că o cerere nu poate fi judecată în mod definitiv decât o singură dată, iar hotărârea este prezumată a exprima adevărul şi nu trebuie să fie contrazisă de o altă hotărâre. Așadar, un proces inițiat împotriva unui PUZ și pierdut poate constitui autoritate de lucru judecat. Orice altcineva va încerca să atace acel PUZ se va lovi de acest zid.”, scriam în 2018.
Profit de peste 7,19 milioane lei
Nu numai că primul bloc a rămas în picioare, dar acum Primăria Constanța, condusă de foștii lideri ai Asociației Constanța Altfel, Vergil Chițac și Felicia Ovanesian, vor ca această firmă să mai poată construi în parc.
Oil Depol SRL a avut, în 2020, potrivit Confidas.ro, o cifră de afaceri de 44.551.693 lei și un profit net de 7.198.582 lei. Dacă în 2019 avea datorii de peste 19 milioane de lei, în 2020 acestea au ajuns la zero lei. Obiectul principal al firmei este „activităţi şi servicii de decontaminare.”
Rămâne la latitudinea instituțiilor statului să stabilească dacă avem de-a face cu un conflict de interese în acest caz. N-ar fi singurul (detalii AICI).